1 Välj projektormärke
2Välj projektormodell eller delnummer
Öppna lampsökning

Vanliga frågor och svarProjektorbilden verkar mörkare än vanligt - vad betyder det? ^ Tillbaka till toppe ^

Det kan vara dags att byta ut projektorlampan. Med metallhalidlampor (högtryckskvicksilver) avtar bildens ljusstyrka i takt med att lampans effekt minskar. På vissa projektorer kan du kontrollera hur många timmar lampan har använts tack vare ett inbyggt menysystem. Se projektorns bruksanvisning för information om denna funktion.

Hur många timmar kommer min projektorlampa fungera? ^ Tillbaka till toppe ^

Precis som en vanlig glödlampa har projektorlampor en förväntad livslängd som kallas lamplivstid. Detta uttrycks i antal timmar, vanligtvis 1 000 till 2 000 timmar. Nyare modeller kan ha en lamplivstid på 4 000 till 6 000 timmar eller längre. Lampans livslängd baseras på en klockkurva, så att den större delen av lamporna (inte alla) kommer att fungera enligt den angivna livslängden. Vissa lampor slutar fungera tidigare men detta faktum ligger i ett godtagbart avvilkelseområde från det angivna värdet.

Spelar det någon roll hur jag använder min projektor? ^ Tillbaka till toppe ^

Lampor som används i projektorer under normala driftsförhållanden (mellan tre till fem timmar per dag i en ren och relativt dammfri miljö) kommer med stor sannolikhet att hålla under hela den angivna lamplivstiden. Projektorer som används oftare eller utsätts för föroreningar i omgivningen bidrar till en minskning av lampans livslängd. Projektorlampor som används dygnet runt, varje dag kommmer troligtvis att sluta fungera innan de har uppnått det angivna antalet timmar.

Hur kan jag få lampan att hålla längre? ^ Tillbaka till toppe ^

 • Låt inte projektorn att bli överhettad. Den vanligaste orsaken till att en lampa går sönder är överhettning. Följ anvisningarna i bruksanvisningen för hur projektorn bör stängas av för att se till att den får svalna under en tillräckligt lång tid.
 • Använd projektorn i en ren och relativt dammfri miljö.
 • Rengör luftfiltren regelbundet.
 • Använd funktionen "sparläge" om den finns på din projektormodell.

Vad är skillnaden mellan halogenlampa och metallhalidlampa? ^ Tillbaka till toppe ^

 • Halogenlampor håller i ungefär 70 timmar. Metallhalidlampor håller i ungefär 1 000 till 2 000 timmar.
 • Halogenlampor är billigare (normalt mellan 100 och 950 kronor) än metallhalidlampor (mellan 2 100 och 4 200 kronor). Tillverkaren avgör vilken typ av lampa som används i din projektor.
 • Halogenlampor ger ofta en gulaktig bild medan metallhalidlampor ger en vitare bild.
 • Halogenlampor brinner jämnt och bibehåller samma ljusstyrka under hela lamplivstiden. Ljusstyrkan för metallhalidlampor minskar under lampans livslängd.

Vad är UHP? ^ Tillbaka till toppe ^

UHP (Ultra High Performance) är en patentskyddad typ av metallhalidlampor som tillverkas av Philips. Dessa lampor har samma ljusstyrka med lägre wattförbrukning. Fördelarna med denna teknik är en mindre och lättare projektor eftersom strömförsörjningen är mindre och lättare. Dessutom bidrar de till en svalare, tystare och billigare drift tack vare den lägre wattförbrukningen och en längre livslängd, eftersom påfrestningarna på lampan (watt, temperaturväxlingar) minskas. UHP-lampor håller i ca 4 000 timmar medan metallhalididlampor håller i ungefär 1 000 till 2 000 timmar.

Vilka andra lamptyper finns det? ^ Tillbaka till toppe ^

 • P-VIP - lamptyp som tillverkas av Osram
 • NSH - lamptyp som tillverkas av Ushio
 • SHP - lamptyp som tillverkas av Phoenix
 • E-TORL - Epsons patenterade metod för optimerat ljusläckage

Vilken garanti får jag med min utbyteslampa? ^ Tillbaka till toppe ^

De flesta originala märkeslampor (t.ex. Sony, Hitachi, BenQ) erbjuds med 90 dagars eller 500 timmars (vilket som kommer först) garanti. Vissa märken eller modeller inom ett helt sortiment kan erbjudas med längre garantitider. Hotlamps erbjuder för närvarande en omfattande två års garanti på alla lampor som säljs.

Den här webbplatsen använder cookies
Genom att använda webbplatsen eller stänga detta meddelande samtycker du till vår Cookiespolicy.